onsdag 4 februari 2015

Minisemlor för dig som är vegan eller allergiker

Min dotter är allergisk mot ägg, mjölkprotein, fisk och mycket därtill vilket till en början ställde till med huvudbry. Idag finns så mycket ersättningsprodukter att maten t. om. kan bli mycket godare och hälsosammare än orginalrecepten. Här är recept på semlor, fastlagsbullar för er som vill kunna bjuda ALLA på en god fika.


ca 30 minisemlor

75 g smält mjölkfritt margarin
3 dl havremjölk (soya mjölk)
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
0,5 tsk hjortonsalt
ca 9 dl vetemjöl (går lika bra med mjölmix för glutenallergiker)

Pensling
ljummet vatten uppblandat med sirap

Mandelmassa och soya eller havregrädde till garnering samt florsocker. Blanda gärna i 1 tsk socker i grädden när ni vispar när ni vispar den.

Blanda smält margarin och mjölk och värm till fingervarmt. Lös upp jästen i blandningen.Tillsätt resten av ingredienserna. Låt den väarbetade degen jäsa till dubbel storlek. ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Forma sedan 30 små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, gärna övertäckt med en bakhandduk. Låt jäsa ytterligare 30 min.

Grädda sedan i ugnen i ca 4-5 minuter på 250 C grader.

Låt dem sedan svala. Skär av locket. Tillsätt mandelmassa, grädde och florsocker.
Bon Apetit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar