måndag 21 januari 2013

Zurich- en magisk weekend


Förra helgen var jag och min helt fantastiska man i Zurich på en weekend full av upplevelser, värme, inspiration och kärlek. Här kommer mina tips för en lyckad och minnesvärd helg.

Direkt flyg till Zurich och sedan tog vi in på SAS flygplatshotell. Dessa är fota lite sunkiga men detta var helt underbart. Fräscha fina rum, läcker frukost och fantastisk bar och restaurang. Rekomenderas. De hade även en bar i en glasbur där servitörerna var balettdansöser och gjorde i en show i liner varje gång någon beställde en flasksa vin. Tåget till centrum tar bara 10 minuter där du får se magnifika Hauptbahnhof.

 
Ett tips är att köpa det förmånliga ZürichCARD (24 timmar = 15 franc, 72 timmar = 30 franc). Det inkluderar all transport - även till och från flygplatsen - med tåg, spårvagn, buss och båt, men ger också gratis inträde till fyrtio museer, rabatterade priser på olika turer och biluthyrning, samt en gratis drink till middagen på tjugo restauranger. För att bara nämna några saker. Att göra staden till fots är annars ett utmärkt alternativ.
 
Bra att veta är att alla butiker är stängda söndagar. Dock är museer, kyrkor och annan sightseeing öppet.
Gamla stan är ett måste. Följer du Niederdorfstrasse hittar du mysiga gamla kullerstensgator som mixas med tusen år gamla kyrkor och byggnader. Här hittar du Cafe Schober med Sprunglis fantastiska bakverk,du måste prova deras varma choklad med grädde, live musik och en otrolig inredning. Detta får du inte missa. Att gå upp de för de 167 trappstegen i Grossmunster kyrta från slutet av 700-talet med de två tvilingtornen är oxå ett måste. En svindlande utsikt över hela staden och Zurichsjön och en fantastisk känsla.

Att bara promenera längs Bahnhofstrasse anser många vara ett måste. Här finns de dyra och luxiga butikerna med klockor och väskor 100 000 tals kronor. En promenad igenom kan vara roligt är du ändå är på väg mot centrum och hoppa in på Sprungli kafe för en magisk macarones och tryffelchoklad med en espresso. Ta gärna en promenad längs Limmatquai för att se Wasserkirche, Zunfthaus och Rathaus.
För konstintresserade är Kunsthaus ett fängslande besök. Detta är öppet söndag så det kan vara ett bra avslut på helgen.

Det finns många restauranger som rekomenderas men vi valde hej vilt och samtliga var mycket bra. En restaurang att rekomendera för de trendmedvetna är MOODS i Schiffbau i Kreis r där det spelas livemusik. Miljön är i en gammal industrilokal och maten är kanon god.

Längs floden Limmat finner du kärleksförklaringar.


I gamla stan hittar du även många gallerier, hantverksbutiker men oxå barnens favorit. Meinrads gosedjurs butik.


Kreis 4. Zürichs gamla arbetarkvarter är numera snyggt restaurerade. Men här hittar du ändå en uppsjö av antikvariat, secondhand-skivbutiker och bäst av allt var loppisen på lördagen vid den stora kyrkan.

Kreis 5 är bland det häftigaste efter Gamla stan. Här kan du göra en liten utflykt till med spårvagnen. Här har de byggt upp butiker inbyggda i det gamla valven under tågrälsen. Här hittar du oxå en helt fantastisk saluhall med underbara luncher. Tag ett glas rött med specialiteten musslor med french fries. Helt gudomligt gott.


Det finns som sagt mycket att uppleva men detta är vad jag rekomenderar för en helg i lugn och ro utan stress.  Nice journey och missa inte att smaka på alla goda bakelser. Marängerna är oxå förföriska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar