söndag 26 april 2015

Chia frön - vår nya familje trend

Eftersom träning börjar ta en allt större del av hela familjens tid har det också känts viktigt att ha en näringsrik och hälsosam mat. Sedan länge har våra frukostar varit rena Ala carte men nu har vi också lagt till Chia frön.



Idag bestod frukosten av:
1,5 dl havre/råg gröt med 1 msk chiafrön i.
0,5 dl blåbär i gröten
5 paranötter och ca 15 cashewnötter
Blandade frukter uppskurna
Ett stort glas vatten

Varför CHIA då:
Du kan använda chiafrön i matlagning, bakning och i drycker. Några vanliga saker man kan göra med chiafrön är chiapudding, chiagröt, chiasmoothie, chiapannkakor och chiabröd. Eller så tar du en matsked chifrön i ett glas vatten varje morgon och kväll. Kroppen älskar det!

10anledningar till varför du ska äta chiafrön – varje dag. 
1. Chiafrön är glutenfria!
2. Fröna innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen.
4. Chiafrön är perfekt att äta innan eller efter träning då det ger kroppen energi och uthållighet.
5. Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer Omega 3 än lax. 
6. Chia innehåller sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.
7. Är du allergisk mot ägg eller vegan så är chia en fantastisk ersättare. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills det blir en gel och använd gelen i recept som kräver ägg.
8. Chia stärker hud, hår och naglar.
9. Det unika med chiafrön är hur bra den kan binda vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen. Chia kan absorbera upp till hela tolv gånger sin egen vikt i vatten.
10. Det underbara med chiafrön är att de är smaklösa och därför perfekta att använda i nästan vad som helst! Det gör brödet saftigare, kakorna nyttigare och gröten godare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar